(Door Pamela Hemelrijk)

Pamela Hemelrijk, columniste, schreef in mei, vlak na de aanslag het volgende in één van haar columns:

"OK Watson, laten we de zaak professioneel aanpakken. Wat is de eerste vraag die een beetje detective zich stelt? Wie heeft er belang bij? Ik weet er wel een paar: de landmacht, de luchtmacht, 250.000 ambtenaren, 15 ministers, 14 staatssecretarissen, 150 kamerleden, 99 gedeputeerden, 759 statenleden, 31 Europarlementariërs, 12 commissarissen der koningin, 496 burgemeesters. Het ligt er zelfs duimendik bovenop uit welke hoek de wind waait, dat je hier niet eens een spannende "whodunnit" van kunt maken."

Nu gaan we naar de dader kijken. Heb je die foto's van zijn arrestatie gezien? Een skinhead met een zwart lederen bomberjack. Ik heb in mijn leven veel milieu-activisten gezien, maar nog nooit eentje met gemillimeteerd haar. Milieu-activisten zijn per definitie langharig en dragen per definitie zelfgehaakte truien. Deze man had meer weg van Bruce willes."

"Dan moet onze vriend Volkert van der Graaf dus een goede bekende zijn van de BVD! Of hij is natuurlijk zelf BVD infiltrant in de milieubeweging. Het zou voor de overheid meteen twee vliegen in één klap zijn: Fortuyn uit de weg geruimd en de milieubeweging in een kwaad daglicht. Dát komt goed uit, als je elk jaar Schiphol verder wilt uitbreiden en het groene hart wilt volbouwen met kantoorruimte."

"Enfin, eenmaal gepakt gaat de verdachte natuurlijk eerst naar een psychiatrische observatiekliniek, vervolgens wordt hij - achter gesloten deuren, als het effe kan - veroordeeld tot tbs, en een half jaar later kan hij dan, op advies van de psychiater, in alle stilte worden losgelaten, waarna hij in Uruguay een nieuw leven kan beginnen. Het zou natuurlijk nog beter uitkomen als hij zich van het leven zou beroven."

"Zo niet, dan is misschien een terminale kankerpatient à la Jack Ruby bereid Volkert te liquideren tijdens zijn transport naar de rechtbank."

(Bron: Pamela Hemelrijk, "Wie heeft er belang bij, Watson?")