De afscheidsdienst en voorlopige begrafenis van Pim Fortuyn, op vrijdag 10 mei 2002, heeft een voor Nederlandse begrippen ongekende mensenmassa op de been gebracht. In Rotterdam stond het op vrijdagochtend vol met mensen van alle gezindten, afkomsten, kleuren en politieke voorkeur. In de dagen tussen 6 en 9 mei konden overal in Nederland condoleanceregisters worden getekend.

 



's Ochtends werd in Rotterdam een omvangrijke katholieke dienst gehouden, met onder andere een indrukwekkende toespraak van Pim's broer Marten Fortuyn. 's Middags reed de begrafenisstoet van Rotterdam naar Driehuis, waar Pim Fortuyn, tijdelijk, werd begraven.
 

 

 
Overal waar de stoet langskwam, werd Pim Fortuyn met gepast applaus begroet. De gehele dag, van kerkdienst tot rit naar Driehuis is op diverse zenders van de Nederlandse TV-stations uitgezonden. Een uitvaart waardig voor een aankomend premier! Zijn (tijdelijke) graf in Driehuis werd door ca. 150.000 mensen bezocht.
 

 

 
 
Gemiddeld 1,5 miljoen Nederlanders hebben vrijdag 10 mei 2002 naar de rechtstreekse uitzending over de uitvaart van Pim Fortuyn gekeken. Dat blijkt uit kijkcijfers van de NOS. De plechtigheid, die tussen 10.50 uur en 14.10 uur werd uitgezonden op Nederland 2, had een kijkdichtheid van 10,4.
 

Het best bekeken moment van de uitzending was het einde van de reportage toen de genodigden van de eucharistieviering voor de vermoorde lijsttrekker de Laurentius- en Elisabethkathedraal verlieten. Bijna 2 miljoen kijkers waren getuige van dat moment
 


Herbegrafenis Provesano

Op 20 juli 2002 werd het lichaam van Pim Fortuyn, na een ereronde over Rotterdam, overgevlogen naar Provesano in Italië, waar Fortuyn in een speciaal voor hem gemaakt praalgraf is bijgezet. Dit graf is gemaakt door een vriend uit Italië, Bruno Ambrosio.