huurmoordenaar
 

"Voor de buitenwereld is de waarheid niet belangrijk. Het hoeft slechts functioneel te zijn."

Uitspraak Volkert van der Graaf in een onderschepte brief vanuit zijn cel gericht aan zijn vriendin.


Moordverdachte Volkert van der G. is milieu-activist

(Bron: RTLNieuws, 07-05-2002)

Direct na de moord op Pim Fortuyn werd de vermoedelijke dader opgepakt. Het gaat om de 32-jarige Volkert van der G., een milieu- en dierenactivist. Of dat met de moord te maken heeft is nog onduidelijk. Van der G. heeft nog steeds geen verklaring afgelegd.

Bontfokkerij

Volkert van der G. die volgens eigen zeggen in Wageningen studeerde, richtte zich voornamelijk op de bestrijding van de intensieve veehouderij en de bontfokkerij. Hij woonde sinds vorig jaar met zijn vrouw en kind in Harderwijk.

De verdachte is werknemer van Milieu-offensief in Wageningen. Dat heeft een woordvoerder van deze vereniging gezegd. Op internet schrijft de man dat hij dat via het voeren van vergunningprocedures deed.

Maandagavond werd de zegsman van Milieu-offensief gebeld met de mededeling dat zijn collega de verdachte is. ,,Ik heb toen meteen zijn vrouw gebeld. Het was een kort gesprek. Er was een advocaat bij haar, en het klopte. Ik heb toen de recherche gebeld en ze mijn telefoonnummer gegeven. Ze hebben niet teruggebeld.''

Basisnorm

Hij heeft een opiniërend artikel op de site van animalfreedom gezet. Van der G. zegt op internet dat hij niet zozeer handelt uit dierenliefde. ,,Ik heb gewoon een basisnorm: het deugt niet wat in de bio-industrie met dieren gebeurt.'' ,,Verder handel ik gewoon rationeel, ik hoef geen dierenvriend te zijn om dieren te beschermen. Veel dierenbeschermers handelen vanuit 'de natuur is goed', maar alle donkere kanten van de mens zie je ook terug in de natuur. Dieren beschermen is mensen beschaven, zeggen ze wel'', aldus de man.

Pelsdieren

Van der G. schrijft verder dat hij vindt dat hij in 2000 veel procedures heeft gehad en gewonnen en dat hij zich meer gaat richten op de zwaardere overtreders van milieu en dierenleed. Opmerkelijk in dit verband is dat Fortuyn onlangs aankondigde dat als hij aan de macht zou komen, hij het komende verbod op het houden van pelsdieren voor bont onmiddellijk op zou heffen.

Afstand nemen

Milieuorganisaties hebben met afschuw gereageerd op de link tussen de moord op Pim Fortuyn en het milieu- en dierenactivisme. Milieudefensie neemt ,,maximaal'' afstand van de aanslag. ,,Dit moet niet gebeuren, ook als je het niet met elkaar eens bent,'' aldus directeur Wams. Ook de Dierenbescherming en Greenpeace veroordelen de aanslag op Fortuyn.

Gegevens in auto

Volkert van der G. had ook de namen en adressen van nog drie LPF-kandidaten bij zich. Ook had hij plattegronden van de omgeving van hun woningen. Dat heeft een woordvoerster van het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam bevestigd. De gegevens over de partijgenoten van Fortuyn zijn gevonden in de auto van de 32-jarige Volkert van der G. (Graaf). Er zijn veiligheidsmaatregelen genomen. Volgens LPF-bestuurslid P. Langendam krijgen vijf kandidaten die op de Lijst Pim Fortuyn staan, extra beveiliging. Het gaat om J. Janssen van Raay, W. de Jong, M. Herben, J. Eerdmans en H. Smolders. Ook het bestuurslid zelf heeft beveiliging gekregen.
 
arrestatie volkert 3
arrestatie vdg
arrestatievolkert2

Apart in cel

Het advocatenkantoor Franken, Bühler, Koppe en De Feijter gaat de van moord verdachte Volkert van der G. (Graaf) gaat verdedigen. Als hij wordt veroordeeld voor de moord op Fortuyn, wordt hij in de gevangenis mogelijk apart gehouden van medegedetineerden. Het ministerie van Justitie kan op die manier voorkomen dat hij het slachtoffer wordt van gevangenen die de moord op de politicus mogelijk willen wreken. 
 

econostraVeel informatie op deze page is afkomstig uit het boek 'Eco Nostra' van Peter Siebelt

Eco Nostra legt het netwerk bloot achter Volkert van der Graaf, de man die Pim Fortuyn op gruwelijke wijze om het leven bracht. Peter Siebelt, beveiligingsexpert, laat zien hoe dit netwerk als een spekkoek is opgebouwd en hoe de verschillende lagen en organisaties met elkaar in verband staan. Wat bovenin gesubsidieerd, gedoogd en ideologisch ondersteund werd, leidde onderaan in de spekkoek tot excessen waaruit Volkert van der Graaf voortkwam en activisten zoals hij zich vrijelijk konden bewegen. Een onthullend boek.
 
 

Uitzending KRO Reporter, zondag 20 september 2015.

 


Tijdlijn: Hoe Volkert meer vrijheden kreeg

Bron: AD, 25 mei 2019

Volkert van der Graaf wist na zijn vrijlating de één na de andere voorwaarde succesvol aan te vechten bij de rechter. Welke vrijheden kreeg hij terug en wanneer? En welke niet? Een tijdlijn:

2002 | 6 mei - Op het mediapark in Hilversum schiet Volkert van der Graaf LPF-politicus Pim Fortuyn neer met vijf kogels.

2003 | 15 april - De rechters veroordelen Van der Graaf tot 18 jaar gevangenisstraf.

2014 | 2 mei - Van der Graaf komt vrij nadat hij twee derde van zijn straf heeft uitgezeten. De laatste jaren verbleef hij in de PI in Zwolle. Wel krijgt de moordenaar van Fortuyn een aantal strenge voorwaarden opgelegd door het Openbaar Ministerie.

  • Geen contact met nabestaanden Fortuyn
  • Locatieverboden in Den Haag, Krimpen aan den IJssel, Rotterdam, (nabestaanden Fortuyn), Hilversum (plaats delict) en Tilburg (woonplaats chauffeur Fortuyn Hans Smolders)
  • Mediaverbod
  • Enkelband
  • Psychische behandeling
  • Eens in de drie weken meldplicht bij reclassering

2014 | 31 juli - Na een kort geding aangespannen door de juridisch goed overlegde Van der Graaf bij de rechtbank in Den Haag gaan de locatieverboden en enkelband van tafel. De rechter vindt dat niet langer nodig

2015 | 14 december - Het Openbaar Ministerie wil dat Van der Graaf zich verplicht laat behandelen door een psycholoog. Dat ziet de geboren Zeeuw alleen niet zitten.

2016 | 19 februari - Volkert vecht de verplichte psychische behandeling aan bij de kort gedingrechter in Den Haag. De rechter beslist dat Van der Graaf niet kan worden gedwongen om zich door een psycholoog te laten behandelen.

2016 | 15 mei - Opnieuw vecht Van der Graaf een voorwaarde aan. Dit keer gaat het om de plicht om te antwoorden tijdens de gesprekken met de reclassering. Daar moet hij zich op dat moment eens in de drie weken melden en vertellen over zijn privésituatie. Hij vangt uiteindelijk bot: de rechter gaat niet mee met de eis.

2018 | 29 mei - De laatste keer dat hij een voorwaarde aanvecht: zijn fysieke meldplicht. Kort voor het kort geding is dat een meldplicht geworden van eens in de zes weken. Als argument gebruikt hij zijn emigratieplannen. Hij wil graag naar het buitenland. De rechter gaat akkoord.

2018 | 2 oktober - In hoger beroep gaat het OM opnieuw om tafel met Van der Graaf. Ze sluiten een deal. Daarin staat dat hij zich eens in de acht weken schriftelijk moet melden. Er blijven daarmee nog twee voorwaarden over tot eind april 2020: mediaverbod en contactverbod met nabestaanden van Fortuyn.

 


Acht opmerkelijke uitspraken van Volkert van der Graaf

Bron: Metro: 22 september 2015. door Rens Oving

Hij heeft nooit verantwoording afgelegd voor zijn daad en mag helemaal niet met de media praten, en toch zorgt Volkert van der Graaf voor een hoop opschudding.

Voor een uitzending van televisieprogramma Brandpunt Reporter, uitgezonden op zondagavond, werd Volkert van der Graaf twee keer gefilmd met een verborgen camera. De moordenaar van Pim Fortuyn dacht dat hij met een vriend praatte en nam geen blad voor de mond.

1 „Die foto in De Telegraaf, die heb ik in scene gezet.”

Een van de voorwaarden voor zijn vervroegde vrijlating was een mediaverbod. Maar in 2014 verschijnt een foto van Volkert van der Graaf in De Telegraaf. Deze foto is volgens Van der Graaf door hemzelf en zijn advocaat in scene gezet om de paparazzi voor te zijn. Van der Graaf is op de foto nauwelijks herkenbaar en hoopte daardoor relatief ongestoord te kunnen leven.

2 „Ik word door niemand herkend.”

Toen Van der Graaf werd vrijgelaten had hij een locatieverbod voor onder andere Rotterdam en Den Haag. Dit wist hij via de rechter van tafel te vegen. Hij is niet bang om herkend te worden en was zelfs van plan om onder een gefingeerde naam de marathon van Rotterdam te lopen. Hij werd op het laatste moment ziek en verscheen niet aan de start.

3 „Ja, is allemaal gratis. Dat is top.”

Omdat Volkert van der Graaf geen inkomen heeft kan hij op kosten van de staat procederen. Daar maakt hij naar eigen zeggen met plezier gebruik van. Hij wil door blijven procederen, onder andere om het mediaverbod opgeheven te krijgen.

4 „Ik moet helemaal niks. Wat wou je doen dan, mij terugsturen naar de bajes?”

Van der Graaf heeft geen werk en weigert met de reclassering mee te werken. Als hem opgedragen wordt om een baan te zoeken weigert hij dit te doen.

5 „Ik krijg 900 euro per maand. Ik voel me nu miljonair.”

Volkert van der Graaf woont in Apeldoorn. De meeste tijd brengt hij echter door bij zijn vriendin en dochter in Harderwijk. Het huis in Apeldoorn houdt hij aan om bijstand te krijgen. Zou hij bij zijn vriendin gaan wonen dan vervalt zijn recht op een uitkering.

6 „Die sollicitatieplicht, daar vallen ze me niet mee lastig.”

Zoals iedereen in de bijstand is Van der Graaf verplicht om te solliciteren naar werk. Dit doet hij niet. Hij wil niet werken, en noemt het ’dwangarbeid’. De gemeente moet dit controleren maar Van der Graaf trekt zich hier niets van aan.

7 „Ik hoef toch niks te verantwoorden ofzo?”

Van der Graaf wil niks kwijt over zijn daad. Waarom hij het gedaan heeft daar wil hij niets meer over zeggen. „Ik heb iets gedaan. Ik heb mijn straf gehad. Klaar weet je wel.”

8 „Blij dat ze opgerot zijn.”

Van der Graaf is nog steeds boos op voormalig Minister van Justitie Ivo Opstelten en zijn staatssecretaris Fred Teeven die zijn vervroegde vrijlating probeerden te verhinderen. „Niet bepaald mijn vrienden”, voegt hij er lachend aan toe.