(Bron: De Telegraaf, 6 mei 2002 )        

    
AMSTERDAM - Ook op internet is massaal verslagen gereageerd op de brute moord op Pim Fortuyn. Tientallen websites van Fortuyn-aanhangers staan inmiddels op zwart en op discussiefora werden in enkele uren tijd duizenden reacties gepost. Tientallen bezoekers per minuut tekenden de diverse condoleanceregisters, die rond acht uur als paddestoelen uit de grond schoten. Ook nieuwssites hadden het zwaar en dreigden te bezwijken onder de honderdduizenden bezoekers.

Tussen zes en acht uur 's avonds - toen nog niet duidelijk was of Fortuyn de aanslag overleefd had - domineerden medeleven en steun op de fora. Teksten als "Geef niet op Pim!" en "Hou vol, blijf leven" gaven duidelijk weer hoe de moord onmiddellijk de emoties losmaakte.

Na achten, toen bekend werd dat de lijsttrekker van Lijst Pim Fortuyn de aanslag niet overleefd had, sloeg de algemene stemming om in blinde woede en ongeloof. Hoewel Fortuyn pas sinds kort politiek actief was, roemde menigeen hetgeen de nieuwste politicus van ons land tot nu toe bereikt zou hebben.

Zo schrijft ene Tom op pimforum.com: "Pim, wat jij voor elkaar hebt gekregen is ongelooflijk. Eindelijk hadden we kans op een goede samenleving. En nu dit."

Vrijwel alle websites die de politicus steunden in zijn race naar de Tweede Kamer sprongen kort na achten op zwart. Op de officiële site lijstpimfortuyn.nl was rond dat tijdstip slechts een zwart scherm te zien, met daarboven de tekst "Pim is vermoord". Later werd hier een condoleanceregister geopend.

Websites waarop het laatste nieuws te volgen was, bezweken bijna onder de grote aantallen bezoekers. Uit de statistieken van telegraaf.nl, de website van deze krant, bleek dat tussen zes en acht de computers regelmatig bijna 'uit de lucht' knalden door de extreme toeloop. De websites van CNN en BBC besteedden uitgebreid aandacht aan de moord.