(Bron: De Telegraaf, 12 juli 2002 )        

AMSTERDAM - De verdachte van de moord op Pim Fortuyn, de 32-jarige Volkert van der G., is in hongerstaking gegaan. Dat heeft een van zijn advocaten vrijdagavond bekendgemaakt.

Van der G. protesteert met zijn actie tegen het permanente cameratoezicht in zijn cel en het feit dat er dag en nacht licht blijft branden. Volgens zijn raadsvrouwe B. Böhler heeft Van der G. het gevoel dat het toezicht en de continue verlichting bedoeld zijn om hem te breken. Van der G. heeft nog steeds geen verklaring afgelegd.

Ook de maatregel van het huis van bewaring Over Amstel om Van der G. in de nacht van donderdag op vrijdag in isolatie te plaatsen, moet volgens haar als pesterij worden gezien. Als reden werd opgegeven dat hij zich 'raar zou gedragen', aldus de advocate. Volgens haar is er geen sprake van dat Van der G. vreemd gedrag vertoont.

Minister Korthals (Justitie) heeft er vorige week met een noodmaatregel voor gezorgd dat het permanente cameratoezicht gehandhaafd kan blijven. Een commissie van toezicht had een dag daarvoor beslist dat de camera's weggehaald moesten worden omdat het toezicht niet volgens de wettelijke regels gebeurde.