(Bron: De Telegraaf, 4 september 2002)        

    
AMSTERDAM - De politie heeft dinsdag Petra L., de vriendin van Volkert van der G., aangehouden. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft woensdag bevestigd dat er een vrouw is gearresteerd, maar wil om privacyredenen niet beamen dat het om L. gaat. Volgens zijn advocaten heeft justitie de vrouw enkel opgepakt om Van der G., de verdachte van de moord op Pim Fortuyn, onder druk te zetten.

Woning Van der G. en L. in Harderwijk. Het OM verdenkt de vrouw van voorbereidingshandelingen voor brandstichting of het veroorzaken van een ontploffing. Ze zou "samen en in vereniging met anderen" stoffen voorradig hebben gehad die hiervoor gebruikt kunnen worden.
De verdenking is gebaseerd op de materialen die werden gevonden in de woning van Van der G. en L. aan de Esdoornlaan in Harderwijk. In het onderzoek naar de moord op Fortuyn deed de politie eind juni opnieuw huiszoeking in de woning.

In een kunststof container in de garage trof het Explosieven Opruimingscommando (EOC) diverse chemicaliën aan, zoals zoutzuur en zwavelzuur. Een glazen pot met capsules, plakken lood, een zogenoemde time-power-unit en een kookwekker werden eveneens in beslag genomen.
In een nieuwe rapportage aan het OM concludeert het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) dat de enige bekende toepassing van het aangetroffen mengsel van kaliumchloraat en suiker een explosief is. Als aan het mengsel zwavelzuur wordt toegevoegd, kan er een spontane ontploffing plaatsvinden, aldus het NFI. Als het eveneens in de schuur gevonden ammoniumnitraat wordt gemengd met benzine, ontstaat het explosief ANFO, stelt het NFI ook. Dit explosief wordt onder meer in de mijnbouw gebruikt.

Van der G. is dinsdag 27 augustus en woensdag verhoord over de chemicaliën. Volgens zijn raadslieden wil het OM Van der G. met de aanhouding van zijn vriendin dwingen een verklaring af te leggen. Het tijdstip van de aanhouding, vlak voor een nieuw verhoor, wijst volgens hen daar ook op.

"Aan hem is vandaag tijdens het verhoor voorgehouden dat de aanhouding van zijn partner voortvloeit uit het beroep dat hij op zijn zwijgrecht doet. Tevens is hem meegedeeld dat zijn partner niet zou zijn aangehouden, indien Volkert van der G. zou verklaren dat de chemicaliën aan hem toebehoren", aldus de advocaten.

De raadslieden menen dan ook dat met de aanhouding zijn vriendin oneigenlijke druk op Van der G. wordt uitgeoefend om een verklaring af te leggen "Dit is in strijd met het wettelijk en verdragsrechtelijk verankerde recht om te zwijgen", stellen de advocaten.

Van der G. woonde met zijn vriendin samen. Het paar heeft een dochter van negen maanden. Na de arrestatie van Van der G. is de vrouw met haar dochter elders gaan wonen. Van der G. heeft nog steeds geen verklaring afgelegd. Uit protest tegen zijn behandeling is hij sinds 12 juli in hongerstaking.