Fortuyn maakte in zijn korte, hevige politieke carrière veel emoties en gedachten los. Als politicus roerde hij thema's aan, waar de bestaande politici en partijen niet aan durfden of konden komen. Niet gehinderd door een ingeroeste partij-politiek, macht en strategische belangen, de Paarse "sorry-cultuur", of enige politieke afhankelijkheid kon hij in korte tijd enkele belangrijke taboes bespreekbaar maken en doorbreken. Dit in tegenstelling tot partijen als PvdA (machtspolitiek), D'66 (oneindige nuance), CDA (8 jaar oppositie zonder noemenswaardige wapenfeiten), VVD (ingedut na de periode "Bolkenstein") en GroenLinks (betweterig en schreeuwerig).
 

Pim Fortuyn was voor alles een baanbrekende persoonlijkheid. Na jarenlang kritisch vanaf de kant de Nederlandse politiek en maatschappij te hebben becommentarieerd, had hij genoeg van zijn positie aan de zijlijn. Na eerdere avances met de PvdA, VVD en, meest recent, het CDA, koos hij eind 2001 voor Leefbaar Nederland (LN).
 

25 november 2001: Partijcongres Leefbaar Nederland

Bij de lancering van Pim Fortuyn als lijsttrekker van Leefbaar Nederland vergelijkt voorzitter Jan Nagel hem met een topvoetballer vol risico's, die vanwege zijn gedurfde uitspraken een lastpak zou kunnen worden voor diens partij. Fortuyn reageert ter plekke: "Ik zal niet zeggen dat Nederland vol is, maar wel behoorlijk druk. In mijn ogen zelfs een beetje te druk." Desondanks is Fortuyn met overmacht van stemmen gekozen tot lijsttrekker van Leefbaar Nederland.Verkiezingsprogramma
 
In zijn verkiezingsprogramma richt Fortuyn zich met name op de collectieve sector, zoals politie, gezondheidszorg, onderwijs en openbaar vervoer. Niet door, zoals gebruikelijk, meer geld beschikbaar te stellen, maar door efficiëntie en een mentaliteitsverandering door te voeren. Geen nutteloze administratieve handelingen, maar de straat op. De politie lijkt eerder een administratiekantoor voor verzekeringsmaatschappijen, dan een gerespecteerd ordehandhaver. Bij een inbraak is er geen aandacht meer voor de daders, omdat de capaciteit ontbreekt. In de gezondheidszorg eerst saneren, terugdringen van ziekteverzuim en de bureaucratische managementlagen aanpakken, voordat er extra geld wordt geïnvesteerd. Fortuyn wil mensen gaan aanspreken op hun eigen verantwoordelijkheid. Met gelijke rechten voor mannen en vrouwen, maar ook gelijke plichten. Fortuyn wil de verloedering van de samenleving tegengaan door een brede samenwerking van bevolking, bestuur en politiek.
 
 
 
Het meest valt Fortuyn echter op door zijn stellingname over economische vluchtelingen en asielzoekers. Door het establishment, de publieke omroepen en linkse pers bagataliserend afgedaan als "demagogie", "populisme", "extreem rechts" en "volksmennerij". De keiharde feiten, waarover tijdens de verkiezingen van 1998 nog was afgesproken dat er geen campagne over mocht worden gevoerd, geven aan dat er een georganiseerde "asielzoekersindustrie" in Nederland is ontstaan, waarin zo'n 7 miljard gulden omgaat, aldus Fortuyn. Volgens Pim was dit geld beter te gebruiken om opvang in de regio te regelen.
 
  
 
 
 

28 januari 2002: VPRO: De Nieuwe Wereld

 
In de archieven vond VPRO recent een nooit uitgezonden interview met Pim Fortuyn. Voor het programma De Nieuwe Wereld klopte IJsbrand van Veelen begin 2002 bij Fortuyn aan om zijn mening te horen over leefbaarheid, de veiligheid van steden en gated communities. Het werd een college over veel meer: over onderwijs, verantwoordelijkheid van burgers, openbaar bestuur, een sterke overheid, de Nederlandse identiteit en het belang van emancipatie van islamitische vrouwen.
 
 
 

9 februari 2002: Interview Volkskrant: breuk met Leefbaar Nederland

 
fortuyn volkskrantFortuyn stuwt LN op naar 22 zetels in de wekelijkse peilingen. Maar na een spraakmakend Volkskrant-interview, waarin hij zich niet houdt aan de afspraken met het partijbestuur van LN, wordt hij door datzelfde bestuur als lijsttrekker aan de dijk gezet. Fortuyn zegt in dat interview dat Nederland vol is en dat er geen asielzoekers meer moeten worden toegelaten. Wat hem betreft worden de grenscontroles verscherpt en het Verdrag van Schengen opgezegd. "Veertigduizend asielzoekers per jaar, dat is in vier jaar tijd een stad van een omvang van Groningen. Dat moeten mensen zich eens goed realiseren." Hij voegt eraan toe: "Janmaat had gewoon voor een deel gelijk."
 
In hetzelfde interview noemt de LN-lijsttrekker de islam "een achterlijke cultuur" en zegt hij dat het anti-discriminatie-artikel 1 van de Grondwet mag worden geschrapt. Dat gaat het partijbestuur van Leefbaar Nederland te ver. Volgens de partij is artikel 1 de hoeksteen van de samenleving.
 
 
 
 

11 februari 2002: De nacht van Fortuyn

fortuyn ik word premier

Op 11 februari, tijdens "De nacht van Fortuyn" besluit het bestuur na een lange vergadering in Hilversum om definitief met Pim Fortuyn te breken.
 
Fortuyn moet opstappen als lijsttrekker omdat hij zich niet wil distantiëren van het Volkskrant-interview. Tijdens een emotionele aftocht, waarbij vele filmploegen aanwezig zijn, gelooft Pim in een goede afloop. Nadat hij in zijn Daimler stapt, doet hij het raam open en wuift naar de camera's, terwijl hij luidt roept: "Vergis je niet, ik word de nieuwe minister-president".
 
Terwijl Leefbaar Nederland vrijwel meteen in een vrije val terecht komt en in de peilingen zakt tot onder de tien zetels, richt Fortuyn zijn eigen partij op: Lijst Pim Fortuyn (LPF).
 
 
 
Pim Fortuyn: 
"Ik lever mijn standpunt niet in, maar mensen: het is vijf voor twaalf! Niet in Nederland, maar in Europa! En wilt u dat? Ik sta voor dit land! Wat hier in vijf, zes eeuwen is opgebouwd. We hebben godverdomme hier gewoon een vijde col... laat ik nou alles maar zeggen! Een vijfde colonne! Van mensen die het land naar de verdommenis willen helpen. En daar ga ik niet voor! En ik zeg: u mag hier blijven, maar u past u aan! Nee, ik moet daar horen Allah is groot. Ik ben een vies varken, u bent een christenhond. Dat zeggen zij, en u vindt het goed. En ik ben heel beheerst tot nu toe geweest, ik heb dat nooit herhaald. Maar u laat over zich lopen, en ik doe het niet meer. En dat is waar ik die zetels vandaan haal. Want dit land is het zat. C'est ca, daar sta ik voor. En als ik dat anders moet verwoorden prima! Maar het gaat om uw kinderen, om uw kleinkinderen. Waar gaat het anders om!? Moet ik nou meer hier neerzetten!? Ik kan niet anders. En ik doe niet anders. Dan maar ik afgemaakt. Ok, prima. Maar het probleem meneer, dat blijft... Dat blijft! Mensen hebben er meer dan genoeg van. Godverdomme, in mijn stad. Marokkaanse jongens, Turkse jongens, die niet die Turken niet die Marokkanen beroven, maar u en mij, ouwe vrouwtjes. En de politie? Wat doen ze? Godverdomme niks. Die zeggen als je dat zegt: u discrimineert. En dat verwoord ik van het Nederlandse volk. En ik sta ervoor. Ik sta ervoor. Mag het niet? Okee, ik respecteer u. C'est ca."

27 februari 2002: Slot Rottenberg

Op 27 februari wordt Fortuyn door Felix Rottenberg geïnterviewd in diens programma "Slot Rottenberg". Eén van de onderwerpen is de WAO. Op de vraag van Rottenberg of kanker een reden is voor WAO, geeft Fortuyn als antwoord nee. Hoewel Rottenberg hem in een richting douwt, weet Pim goede argumenten te geven dat de WAO voor arbeidsgerelateerde ziekten dient te gelden. Hoewel het WAO-probleem levensgroot is, met bijna 1 miljoen WAO'ers en veel misbruik, en zware beslissingen nodig zijn voor hervormingen, wil Rottenberg niet naar zijn nuances luisteren. De volgende dag wordt Fortuyn in de kranten afgeschilderd als onmenselijk en barbaars.
 

4 maart - NOVA

mooi 2
Fortuyn reageert in Nova op de constante verdraaiing van zijn woorden door Minister-President Wim Kok, over de demoniseringen, WAO-problematiek, immigratie en gezinshereniging.
 
   
 
Lees hier nog eens een 'bloemlezing' van een aantal van de uitspraken, die in het kader van de 'Demonisering van Fortuyn' over hem zijn gedaan! 

haider 16 maart 2002: gemeenteraadsverkiezingen.
Ongekende verkiezingswinst voor Leefbaar Rotterdam

Als Fortuyn 's ochtends gaat stemmen voor de Rotterdamse gemeenteraadsverkiezingen, wordt hij door een grote schare mensen de doortocht belemmerd. Er zijn diverse cameraploegen aanwezig. Linkse actievoerder hebben pamfletten gemaakt en dragen spandoeken met als tekst "Stop de Hollandse Haider". Het lijkt dat een dieptepunt is bereikt in de democratie die wij in Nederland willen zijn.
 
 
 
Op 6 maart 2002 doet Fortuyn als lijsttrekker van Leefbaar Rotterdam mee aan de gemeenteraadsverkiezingen. De lokale repetitie voor de landelijke verkiezingen van 15 mei lopen uit op een eclatant succes voor de partij met meer dan 30% van de kiezers. Vanuit het niets zal Leefbaar Rotterdam 17 van de 45 zetels gaan bemensen. De PvdA, sinds mensenheugenis de grootste partij in Rotterdam is de grootste verliezer.
 
 
 
 

7 maart 2002: Verkiezingsdebat bij de NOS

's Avonds tijdens een verkiezingsdebat met de lijsttrekkers van landelijke partijen Dijkstal (VVD), Balkenende (CDA), Rosenmöller (GroenLinks), De Graaff (D'66) en Melkert (PvdA), geeft Fortuyn les in debatingtechnieken. Als glorieuze overwinnaar van de gemeenteraadsverkiezingen veegt Fortuyn de tafel aan met zijn gesprekspartner. De videoband zal de komende tientallen jaren gebruikt worden tijdens communicatielessen. Met name Melkert moet het zeer stevig ontgelden. Fortuyn geniet als nooit tevoren.
 
 

Pim met hondjes strand noordwijk11 maart: Pim's verzoening met de Telegraaf

Op zaterdag 11 maart komt de verzoening met de Telegraaf. In een uitgebreid en eerlijk interview wordt de strijdbijl begraven. Het interview wordt vergezeld met een fotosesie van de hondjes op het strand van Noordwijk.

In een ontspannen pose werkt Fortuyn verder naar de climax, de verkiezingen van 15 mei 2002 en uiteindelijk, het felbegeerde minister-presidentschap.
 
 
 

14 maart 2002 - Pim tijdens zijn beëdiging als fractievoorzitter van Leefbaar Rotterdam

Op 14 maart 2002 wordt Pim Fortuyn in Rotterdam als fractievoorzitter van Leefbaar Rotterdam beëdigd. Zijn eerste daad is het indienen van een motie.
 
 

14 maart - Presentatie van "De puinhopen van Paars" - het taartincident.

Op 14 maart 2002 vult de Nieuwspoort in Den Haag zich voor het langverwachte moment van de presentatie van Fortuyn's laatste boek: "De puinhopen van Paars", dat tevens als partijprogramma van de Lijst Pim Fortuyn zal gaan gelden.
 
Net als Fortuyn het boek wil presenteren komen drie taartgooiers op het toneel die Fortuyn een met stront gevulde taart in het gezicht gooien, terwijl ze schreeuwen: "op naar de 0 zetels". De taartgooiers staan bekend als Biologische Bakkers Brigade. Fortuyn doet later aangifte, maar daar doet justitie niets mee. Pas veel later worden de raddraaiers opgepakt. Dan blijken ook de connecties die de taartgooiers hebben met de partner van de latere moordenaar van Fortuyn.
 
 
 

20 maart 2002: Pim Fortuyn bij Pauw & Witteman

 

 


21 maart 2002: Verkiezingsdebat Erasmus Universiteit / 2 Vandaag

Het verkiezingsdebat, op 21 maart 2002, georganiseerd door de Rotterdamse studenten, was één van Pim's mindere optredens. Hoewel hij relaxed startte werd hij kwaad toen Rosenmöller (GroenLinks) hem theatraal gedrag verweet. "Als je op je zwakke punten wordt aangevallen, geef je geen antwoord. In plaats daarvan maak je theater", stelde Rosenmöller onder luid applaus. Even dreigde de LPF-lijsttrekker het debat te verlaten, maar hij verkoos toch te blijven. Het leek er sterk op dat de opponenten van Fortuyn enigszins waren wakkergeschud en zich beter houding wisten te geven. Wel wist Fortuyn duidelijk te maken dat het Paarse kabinet, onder aanvoering van Kok en Zalm de inflatie flink heeft laten oplopen, en dat dat zeer onvoordelig voor de economische ontwikkeling is. Ook Melkert kreeg er als zodanig nog flink van langs.
 
 
 
 
Na afloop zat Fortuyn nog met het nodige chagrijn toen hij Wouke van Sterrenburg van de NOS toevoegde "Ach mens, ga toch koken!", op een paar insinuerende vragen. Hoewel dit als schandaal flink is opgeblazen in de pers, heeft Fortuyn dit later goedgemaakt door de bewuste journaliste op een diner te trakteren. 

21 maart 2002: Pim Fortuyn presenteert zijn eigen lijst voor de Tweede Kamerverkiezingen

 

 


4 april 2002: IKON: Voor je kiezen

 

 


5 april 2002: Pim Fortuyn bij Barend & Van Dorp

 

8 april 2002 Interviewdagen met de buitenlandse pers

Door de smalende commentaren in de Nederlandse pers, krijgt Fortuyn in de buitenlandse pers slechte kritieken en wordt zonder pardon in de hoek geplaatst met Le Pen (Frankrijk), Haider (Oostenrijk) en DeWinter (België), allen leiders van een rechts-extremische partij. Hoewel Fortuyn bijna ziek wordt van dit ongenuanceerde vergelijken en het steeds meer duidelijk wordt dat de beschuldigingen en tendentieuze berichtgeving aan het adres van Fortuyn op waanbeelden berust, besluit Fortuyn zijn slechte en verkeerde imago in de buitenlandse pers recht te zetten. Dit gebeurt door een driedaagse sessie op het partijkantoor van de Lijst Pim Fortuyn in Rotterdam.
 
In enkele gevallen gaat het mis, als Fortuyn, ondanks waarschuwingen van zijn kant, nog steeds als extremistisch, xenofoob en facistisch wordt aangesproken. In die gevallen beeïndigt Fortuyn rigoreus de gesprekken.
 
  

28 april 2002: Het Soundmixshowdebat: Politiek als "fun".

Op 28 april vindt in de pauze van de Soundmixshowfinale een debat plaats tussen de lijsttrekkers van CDA, VVD, PvdA, D'66, GroenLinks en Lijst Pim Fortuyn. De politici zijn letterlijk een bijnummer in het showprogramma van Henny Huisman. Al snel blijkt dat Fortuyn zich het snelst aanpast en hij voelt zich dan ook weer als een vis in het water.
 
 

Pim Fortuyn en Paul Rosenmöller worden als grote winnaars gekozen door het RTL-4 publiek. Eén van de hoogtepunten is als Fortuyn weigert mee te doen aan een spelletje cijfers raden, gepresenteerd door Loretta Schrijver. "Ach, mevrouw, houdt u toch eens op met uw quizjes. Daar hield ik op school ook al niet van". 

2 mei 2002: Interview met "de bevrijder van Kaboel", John Simpson (BBC) loopt uit op farce

Op vrijdag 3 mei loopt het interview met de Britse topjournalist, John Simpson van de BBC, die naar eigen zeggen voor de troepen uit, Kaboel (Afghanistan) heeft bevrijd, uit op een farce. Ondanks enige waarschuwingen vooraf blijft Simpson Fortuyn stug met Le Pen vergelijken en hem racistisch noemen. Dit is tegen het zere been van Fortuyn. De geïrriteerde Fortuyn krijgt bovendien geen tijd om zijn verhaal te doen. Het lijkt er sterk op dat Simpson bevooroordeeld en vooringenomen naar Rotterdam is gekomen
 

3 mei 2002: Interview met NOS Journaal 

Pim Fortuyn wordt geïnterviewd in de tuin van Palazzo di Pietro door journalisten van de NOS over het Generaal Pardon dat hij heeft voorgesteld voor een beperkte groep van 5.000 uitgeprocedeerde asielzoekers, waarna de grenzen dicht zouden gaan voor economische gelukszoekers. De journalisten blijven zoeken en zuigen. Pim Fortuyn raakt geïrriteerd en wil het gesprek beëindigen. Het kost hem moeite om de irritante journalisten uit zijn tuin weg te sturen.
 
 
 
  • Interview 3 mei 2002: "Geschiedenis heb ik nu al geschreven".

5 mei 2002: Radio 1 Lijsttrekkersdebat bij de NOS,

Op 5 mei vindt het traditionele lijsttrekkersdebat plaats tussen de lijsttrekkers van de grootste partijen. Op de uitnodiging van Rosenmöller om samen door enkele "probleemwijken" van Rotterdam te lopen, antwoord Fortuyn: "Als we dat doen, worden we binnen 5 minuten te grazen genomen. Dat zijn voor mij no-go area's". Om deze uitspraak wordt Pim wederom verketterd, deze keer door Paul Rosenmöller van GroenLinks.
 
 
 

5 mei 2002: Debat Pim Fortuyn - Ad Melkert in Hotel des Indes (georganiseerd door AD)

 


6 mei 2002: Laatste optredens Pim Fortuyn

 
 
 
 
 
(op deze pagina is soms geciteerd uit AD Tijdsdocument, de opkomst, de moord, de nasleep)