Nederland stond na de moord op Fortuyn een paar dagen in het brandpunt van de internationale belangstelling. Van CNN, BBC World tot alle mondiale en Europese pers en kranten was de moord "Breaking news".
 
Het staat vast dat Pim Fortuyn nooit de mogelijk heeft gekregen om te bewijzen wat hij waard zou zijn geweest als premier. "Only the good die young!", is een Amerikaans gezegde. Doordat hij voortijdig uit het leven werd weggerukt, heeft hij ook nooit de gelegenheid gekregen om te falen. Zijn belofte voor de bloednodige verandering, en de hoop die hij vele mensen bood, als "stem van de zwijgende meerderheid" brachten Fortuyn kort na zijn dood op een bijna mytische hoogte:de levende Fortuyn werd overtroffen door de dode. Maar hoe het ook zou zijn gegaan met Fortuyn als premier, Nederland zou op ongeëvenaarde wijze van gezicht zijn veranderd! En daarnaast zou Fortuyn regelmatig voor de nodige opschudding hebben gezorgd!
 
De verkiezingen hadden, na overleg tussen de Koningin, premier Kok, vertegenwoordigers van de Lijst Pim Fortuyn en familie Fortuyn doorgang. Vanuit het niets kwam de LPF op 26 stemmen in de Tweede Kamer. Van de 1,6 miljoen stemmen, kreeg de vermoordde lijsttrekker 1,3 miljoen voorkeursstemmen. Een postuum eerbetoon van vele verbijsterde landgenoten. Mensen stemden op hem onder het mom van "proteststem" of onder het motto "of het nu 3 maanden duurt of 2 jaar, dan stem ik volgende keer wel weer op een andere partij".
 
 

 

Na 15 mei 2002: Kabinet Balkenende

Na de verkiezingen werd er door informateur Donner een kabinet voorgesteld van CDA, LPF en VVD. Hoewel de VVD in de persoon van fractievoorzitter Zalm lang een voorbehoud heeft gemaakt, om een sterke onderhandelingspositie te kunnen neerzetten, werd in de zomer van 2002 werd het "Strategisch Akkoord" opgesteld. Hiermee werd het eerste kabinet Balkenende (CDA) een feit werd. De onderhandelingen voor de LPF werden gevoerd door Mat Herben, de voormalige PR-man van de partij. Hij was ook diegene die direct na de moord beloofde om door te gaan met de LPF, om de droom van Fortuyn door te zetten.
  

87 dagen

Na 87 dagen kwam het kabinet Balkenende ten val. Vele proefballonen van LPF-ministers, ruzie in de LPF-fractie (een dagelijks terugkerend journaal-item), ruzie tussen LPF-ministers en uiteindelijk een één-twee tussen de fracties van CDA en VVD waren fataal voor deze regering. Een nieuwe term werd in de Nederlandse politiek geïntroduceerd: "de stekker is uit het kabinet getrokken".
Op deze plek geen uitgebreide analyse van de schandalen binnen de LPF en de intriges tussen de LPF-ministers. Pim heeft het niet verdiend dat zijn nalatenschap zo te grabbel is gegooid. Zoals Pim Fortuyn zou hebben gezegd: "It's a bloody shame!".
 

Is het zo verwonderlijk dat dit gebeurde?

De (linkse en publieke) pers van Nederland smulde van zoveel onbenul, ruzies en uitgezette fractieleden. Toch is het niet verwonderlijk dat de LPF op deze manier heeft gefaald. Fortuyn twijfelde zelf al aan de kandidatuur van een deel van de kandidaten. Zijn doel was om na de verkiezingen schoon schip te maken. In het recente verleden was een experiment met de OuderenPartij al op een desillusie uitgelopen. Ook daar heeft interne verdeeldheid en ruzie de partij opgebroken.
 
Op deze plaats durven wij te stellen dat geen enkele persoon er in zal slagen om binnen 3 maanden een goed georganiseerde, stabiele, éénduidige, ingespeelde fractie, partijbestuur en aanhang op te zetten. Een nieuwe partij met nieuwe mensen, karakters, eigen ideeën en doelen die op korte termijn tot een éénduidig gezicht naar buiten moesten komen. Zeker niet onder tijdsdruk en zeker niet als ook nog de partijleider, lijsttrekker, partijfilosoof en bestuurslid wordt geliquideerd. Dat is niet de ideale mix is voor een winnend team.
 
Wel is een verwijt is maken aan de betreffende fractieleden of ministers die zich toch op hun eigen vakgebied hadden bewezen, maar in alle mogelijke valkuilen zijn gestapt en tot ordinaire machtsstrijd zijn vervallen. Wederom de kiezers en aanhangers van Fortuyn gedesillusioneerd achterlatend.
Het is een illusie te denken dat er met Pim Fortuyn geen interne verdeeldheid zou zijn geweest. Maar het is zeker dat Fortuyn dit door zijn autoriteit tijdig de kop in zou hebben gedrukt. Helaas zullen we het nooit weten.
 

Verkiezingen van 22 januari 2003: PvdA terug aan de macht.

Dankzij de machtswisseling in de PvdA, waarin de jonge en ambitieuze Wouter Bos de lijsttrekker werd, heeft de PvdA in korte tijd de gunst van de kiezer terug weten te winnen.

Door perfecte marketing, een zeer goede interactie met de pers, het overnemen van elementen uit de presentatie van Pim Fortuyn en het bespelen van de publieke opinie heeft de PvdA in de persoon van Bos, binnen negen maanden het verloren terrein goedgemaakt.
 
Politiek is verworden tot een mediaspektakel, net als in de Verenigde Staten. Waar Pim Fortuyn de media benutte om zich te profileren en zijn gedachtengoed bekend te maken, profiterend van de zwakheid van zijn "Paarse" opponenten, is de media in 2003 een vehicle gebleken voor de PvdA. Door een dagelijkse overdosis aan aandacht voor de lijsttrekkers, enkele debatten per week en een duidelijke vooringenomen standpunt van de "publieke omroep" en andere media, is de Nederlandse kiezer bespeeld en ingepakt.
 
Hoe is het mogelijk dat de PvdA, die door Pim Fortuyn werd ontmaskerd als regentenpartij en gericht op het behoud van de macht van gevestigde orde binnen 9 maanden weer terug is bij het toenmalige zetelaantal?
 
Dit geeft wat ons betreft erg te denken over de manier waarmee de Nederlandse kiezer idee heeft van met politiek: oppervlakkig, teleurgesteld, ongeïnteresseerd, geen gevoel voor ontwikkelingen en weinig historisch besef.
 
Het enige wat de burger moet geeft is dat de meeste partijen de ideeën van Pim in hun programma hebben opgenomen, van rechts naar links. Inburgeringscursussen, goede beheersing van de Nederlandse taal en andere eisen aan nieuwkomers zijn een stap in de goede richting. Net als de discussie over gezinshereniging etc.
Pim is vermoord. Het establishment en de moordenaar van Fortuyn, zijn voorlopig de lachende derde. Maar wij beloven u, Pim Fortuyn is niet vergeten. Hij is vermoord, maar zijn ideeën leven voort ......
 

Lezersreacties in De Telegraaf op de verkiezingswinst van de PvdA"We krijgen honderden ongevraagde stemadviezen toegestuurd. Verreweg de meeste briefschrijvers waarschuwen tegen de 'ideale schoonzoon' Wouter Bos en zijn PvdA."

"Pim is dood en nog geen jaar later lijkt de PvdA weer de grootste machtsfactor in Den Haag te worden. Heeft hij het daar dan allemaal voor moeten doen?"

"Mocht de PvdA weer aan de macht komen, dan zal de ellende van 8 jaar Paars zich herhalen. Het wordt weer onbeperkt gedogen, de grenzen gaan weer open, het grote weggeven herneemt zijn dagelijkse loop, de tekorten zullen in razend tempo oplopen en de prijzen zullen bijgevolg ongelimiteerd stijgen. Alles voor rekening van de hardwerkende burger."

"De afgelopen weken hebben we Wouter Bos tot vermoeiens toe 'de wijken' in zien gaan.

Na de wijze lessen van Pim, die sinds kort ook het lichtend pad van de sociaal-democratie vormen, moest het contact met de achterban hersteld worden.
En waar kan dat beter dan in de oude Wijken? In nieuwe wijken, jonge wijken en in aanbouw zijnde wijken daar heeft de PvdA niets te behalen.

Dus dook Bos om het uur op in steeds groezeligere koffie- en buurthuizen. En met succes (......).

Afijn, nogal wat critici waren bang dat de PvdA'ers na de verkiezingen weer terug zouden vallen in hun oude, Paarse (sinds kort een officieel scheldwoord) gedrag" (......) 
Column van Jerry Goossens, Utrechts Nieuwsblad